Akwa GGZ

Superslim samenwerken aan kwaliteit van zorg

Branche

Zorg

Fase

Ontwikkelen, Groeien

Oplossing

Community platformen

Uitdaging

Ondersteuning van complexe besluitvorming


De hoogste prioriteit voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg? Juist: goede keuzes maken tijdens een behandelproces. De zorgstandaarden van Akwa GGZ - algemene aanbevelingen voor preventie, herkenning, diagnostiek en behandeling van psychische aandoeningen - zijn daarin een onmisbare leidraad. Iedere standaard wordt geschreven en beoordeeld in weer een andere werkgroep, van verschillende professionals met uiteenlopende rollen (bewerkers, lezers, reviewers), in steeds een andere samenstelling. Gevolgd door een officieel autorisatietraject. Best een complex proces, wat volgens de juiste stappen moet gebeuren: zo’n nieuwe standaard gaat tenslotte over de behandeling van mensen. Werken met losse documenten is dan een no-go, want: foutgevoelig, lastig te managen en traag. Hoe pak je dit veilig, slim én efficiënt aan?

ggz standaarden

Oplossing

Platform voor collectieve ontwikkeling van standaarden


Een online platform om het volledige schrijf- en besluitvormingsproces te faciliteren en vervolgens standaarden te publiceren: dat is wat we bouwden met en voor Akwa GGZ. En dan specifiek voor de rollen en stappen die van belang zijn bij het schrijven én autoriseren van nieuwe standaarden voor de ggz. Werkgroepleden werken realtime samen in de editor, waardoor ze altijd de juiste versie voor hun neus hebben. En dat is prettig, zeker in fijngevoelige processen als deze. Aan de voorkant is GGZ Standaarden een databank met daarin alle aanbevelingen beschikbaar. Snel en goed vindbaar voor professionals en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg.

ggz standaarden 2

Resultaat

Grip op kwaliteit geestelijke gezondheidszorg


“Het proces van commentaar geven op en autoriseren van nieuwe standaarden verloopt dankzij dit platform sneller, zonder dat daarbij de kwaliteit in het gedrang komt”, vertelt Janneke Kramers, projectmanager Akwa GGZ. “En, niet onbelangrijk: alle erkende standaarden, bezien vanuit de wetenschap en de praktijk, komen op de publieke kant van het platform. Snel toegankelijk voor iedereen die ernaar zoekt. Als zorgverlener heb je zo altijd de beste oplossing binnen handbereik. Deze standaarden, die we in de editor van het platform met elkaar hebben geschreven en afgestemd, zijn essentieel voor het realiseren van kwaliteit in de ggz in ons hele land.”

ggz standaarden 3
ggz standaarden 4

Proces

Zoeken naar een échte oplossing


Mensen zijn gewoontedieren. Wil je dat ze een platform gebruiken, dan moet het écht iets oplossen. Janneke: “Door Freshheads denk ik meer in doelen. De oplossing daarvoor onderzoeken we samen. Alles met het oog op de mensen die ermee moeten werken. Zo voegen we iets toe aan het proces, iets dat het samenwerken makkelijker maakt.” De basis staat, en toch blijven we schaven. De wereld verandert, net als de gebruikers van het platform. “Het werken aan een zorgstandaard is intensief. En dat terwijl tijd in deze sector schaars is. Door professionals met dit platform zo goed mogelijk te ondersteunen, helpt dit hen beter en efficiënter te werken.”

ggz databank

De databank met alle standaarden beschikbaar voor professionals en cliënten.

Samenwerking

Akwa GGZ en SKILZ ontwikkelen samen


Wat als er nóg een partij in de zorg is met eenzelfde werkproces? Simpel: samen profiteren van dit platform! Zo ging het bij Akwa GGZ en SKILZ. Beide werken met een vergelijkbaar proces aan de kwaliteit van zorg. Het platform dat zij delen is inhoudelijk afgeschermd, maar de opbouw en werking is hetzelfde. Het platform innoveert nu dubbel zo snel. Technisch leiden we de samenwerking in goede banen en we wakkeren het vuurtje voor verbetering aan. Janneke: “SKILZ komt met goede ideeën waar ik zelf nooit aan had gedacht. Dus ook voor mijn eigen denken over het platform is de samenwerking waardevol.”

It's all about teamwork


Mark van den Corput

Mark van den Corput

Designer

Kevin Schuurmans

Kevin Schuurmans

Backend developer

Jelle Rodenburg

Jelle Rodenburg

Backend developer

Jessie de Peffer

Jessie de Peffer

Expert Richtlijnenplatform