Meike Hendriks
Webinar Week: platformisering van recruitment
3,2,1, action! Op dinsdag 1 oktober verscheen Wout samen met Bas de Meulemeester van Aanpakkers.nl (Covebo) voor de camera tijdens de Werf& Webinar Week. Ze bespraken platformisering binnen de flexbranche. Een trend, maar ook noodzaak voor uitzendorganisaties die willen groeien en relevant willen blijven. De belangrijkste kansen, uitdagingen en praktische inzichten uit het webinar op een rij.
Platformisering: de nieuwe realiteit
In de meeste sectoren zie je platformen opkomen. Van taxi’s tot maaltijdbezorging, platformen zorgen ervoor dat vraag en aanbod efficiënt bij elkaar komen. In de recruitment sector is dit niet anders. Het aantal nieuwe platformen neemt er al jaren toe door de opkomst van whitelabel-oplossingen en de wens van organisaties om zich te onderscheiden.
Maar wat maakt platformen zo krachtig in de flexbranche? Hun schaalbaarheid en efficiëntie. Ze verbinden kandidaten en opdrachtgevers direct, zonder bemiddelaar, en bieden waardevolle data-inzichten voor betere matches. Automatisch kunnen banen of opdrachten worden voorgesteld op basis van gedrag en voorkeuren, wat het maken van een match niet alleen sneller, maar ook effectiever maakt.
1. Van matchen naar retentie
Een van de grootste voordelen van flexplatformen is hun vermogen om kandidaten te binden en te behouden. Traditionele recruitmentbureaus zijn vaak gefocust op het maken van de juiste match en zodra die gemaakt is, gaat de aandacht door naar de volgende match. “Waar recruiters misschien niet altijd de ruimte hebben om te investeren in binden en behouden, excelleert een platform juist in retentie,” stelt Wout van Freshheads. “Platformen bieden namelijk continu toegang tot nieuwe kansen.”
Kandidaten kunnen er niet alleen makkelijker nieuwe opdrachten vinden, maar platformen kunnen ook proactief passende jobs voorstellen en inspelen op hun gedrag. Zo weet een platform bijvoorbeeld wanneer iemand gestart is met een opdracht en kan het op tijd nieuwe passende opdrachten aanbieden om te voorkomen dat diegene ergens anders verder gaat kijken.
2. Niche pakken of breed inzetten?
Hoewel specialiseren eng kan zijn, is een van de belangrijkste lessen die Wout deelt: “Go niche or go home.” Oftewel: kies je niche. Dat vergroot de kans op succes. Door je te richten op een specifieke markt, kun je je platform volledig richten op hun behoeften. Door hen optimaal te bedienen zorg je voor tevredenheid en verbinding. De doelgroepen uit jouw niche zullen jouw platform verkiezen boven grotere, concurrerende bemiddelaars zonder focus en optimale service.
3. Build, belong, buy: drie routes voor platformiseren
Overweeg je een platform voor jouw flexorganisatie, dan zijn er grofweg drie strategieën waar je uit kunt kiezen: build, belong of buy. Elk van deze routes heeft zijn eigen voor- en nadelen.
- Build: Je ontwikkelt zelf een platform vanaf de grond. Dit geeft volledige controle, maar vereist ook aanzienlijke investeringen in tijd, geld en technologie.
- Belong: Je sluit je aan bij een bestaand platform. Dit is minder risicovol en sneller op te zetten, maar je hebt minder controle over de functionaliteiten en de data.
- Buy: Je koopt een bestaand platform en laat dat aansluiten bij je eigen behoeften. Dit kan een goede middenweg zijn tussen controle en snelheid, maar vraagt wel om de nodige (implementatie)middelen en financiën.
In de praktijk zie je vaak een mix van deze strategieën. Wat belangrijk is, is dat je bewust kiest voor een strategie die past bij de doelen van je organisatie.
4. Omgaan met wet- en regelgeving
Het rommelt behoorlijk in de wereld van wet- en regelgeving rondom zzp’ers. Zowel Uber als het Nederlandse platform Temper zijn recentelijk geconfronteerd met uitspraken die de verantwoordelijkheid van platformen ter discussie stellen. “Als je gebruik maakt van een platform in de flexbranche is het belangrijk dat je duidelijkheid hebt in hoeverre je verantwoordelijk bent voor het werk dat wordt uitgevoerd via jouw platform”, geeft Bas van Aanpakkers.nl aan. “Hoe baken je je verantwoordelijkheid af? En hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan de geldende wet- en regelgeving? Wees hier ook transparant over.”
De toekomst van flexplatformen
Platformisering is geen trend die snel over zal waaien. Wout voorspelt dat we in de nabije toekomst een combinatie zullen zien van grote platformen die meerdere niches bedienen en kleine, gespecialiseerde platformen die zich volledig richten op één doelgroep. White label-oplossingen spelen hierin een belangrijke rol, omdat ze het voor organisaties mogelijk maken om snel een platform op te zetten zonder dat ze zelf de technologie hoeven te ontwikkelen.
Daarnaast biedt standaardisatie een grote kans. Een platform dat fungeert als de single source of truth kan zowel voor zzp'ers als opdrachtgevers meer transparantie creëren en processen efficiënter laten verlopen. Dit is vooral cruciaal in sectoren met veel kleine platformen, waar het zonder standaardisatie lastig is om gebruikers een consistente en uniforme ervaring te bieden.