Sepp Haans
Hoe beginnen met een online platform: ernaast of erin?
Het was ‘in het holst van de nacht’ dat Sepp en Wout naar Rotterdam togen voor een early ontbijtsessie bij Werf&. Maar hoe vroeg ook, de aanwezige directeuren van uitzendorganisaties waren in alle opzichten klaarwakker. We voerden een open en kritisch gesprek over een thema dat zij stuk voor stuk als belangrijk en strategisch zien voor hun business: het opzetten van een eigen online flexplatform.
Een ontbijtsessie dus. Bij onze Rotterdamse vrienden van Werf&, de kenniscommunity voor experts in de recruitmentbranche. Samen praatten we bureaudirecteuren bij over de waarde van online platformen in de branche. Iedereen was het erover eens dat platformen van waarde zijn. Maar juist daardoor zien de veranderingsgezinde aanwezige directeuren zich voor een serieuze keuze staan: ga ik een nieuwe platformbusiness opzetten naast mijn bestaande organisatie, óf ga ik de organisatie zelf stap voor stap platformiseren? Tijdens de sessie gaven Geert-Jan Waasdorp, Martijn Arets, Wout Withagen en Sepp Haans meer inzicht in de opties en overwegingen wat deze vraag betreft.
Waarom online platformen?
Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group, overziet de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt als geen ander, en weet de opkomst van online platformen in de branche daardoor knap in context te plaatsen. “Het uurtarief van recruiters is de afgelopen tijd sterk gestegen en de tools waar ze mee werken zijn duurder geworden”, aldus Geert-Jan. “Hoe lager de meeropbrengst per recruiter, hoe meer bemiddelingsorganisaties openstaan voor andere oplossingen om te bemiddelen tussen kandidaat en opdrachtgever.” Daarnaast is het voor organisaties een kwetsbaarheid om recruiters in het hart van de kernprocessen te plaatsen. “Recruiters werken tegenwoordig maar een aantal jaren bij je organisatie, en je wil niet dat jouw business afhankelijk is van het persoonlijke netwerk van individuele recruiters”, aldus platformspecialist Sepp Haans. “Bovendien vullen platformen een gat wat betreft retentie. Waar bemiddelaars goed zijn in het binnenhalen van kandidaten blinken platformen uit in het slim automatiseren van het stuk daarna: behoud.”
Martijn Arets, onafhankelijk platformexpert, maakt het plaatje compleet door het perspectief van de kandidaat hieraan toe te voegen: “Individuen innoveren en experimenteren honderd keer sneller met tools dan welke innovatieve organisatie dan ook. Wetende dat je als organisatie langzamer bent, draait het vooral om de vraag: hoe wil jij je hiertoe verhouden? In hoeverre wil jij kandidaten bijbenen?” De bureaudirecteuren die deze ochtend naar Rotterdam zijn gekomen, hebben zelf al antwoord op deze vraag. Zij zien dat platformen een bijdrage kunnen leveren aan het zo goed mogelijk faciliteren van hun doelgroepen.
Staat goede technologie gelijk aan een goed platform?
Het lijkt simpel: kandidaten zijn het gewend hun leven te laten lopen via platformen en community’s, dus als bemiddelaars technisch een goed platform neerzetten, geven ze kandidaten precies wat ze willen. Toch? “Zo werkt het niet”, zegt Martijn Arets stellig. “Je kunt technisch iets heel goeds hebben staan zonder daarmee succes te behalen. Het gaat om platformdenken: de manier waarop platformen zijn ingestoken, heel faciliterend, dwingt organisaties er op een positieve manier toe om meer te focussen op het zo goed mogelijk bedienen van de doelgroep.” Wout Withagen, auteur van ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’, voegt daaraan toe: “Je maakt pas het verschil met je platform als je nadenkt over welke pijn je voor jouw kandidaten en opdrachtgevers wil wegnemen.” En met die laatste zin hebben we meteen de rode draad van de inspirerende ochtend te pakken. De partij die zijn kandidaten en opdrachtgevers het beste faciliteert, heeft goud in handen.
Stem je technologische keuzes af op je usp's
Oké, online platformen kunnen door de manier waarop ze zijn ingestoken - gericht op transparantie, vertrouwen en gemak - dus zeker van waarde zijn voor bemiddelingsorganisaties. Maar hoe halen organisaties die waarde er dan uit? Hoe benutten ze dat potentieel? Door te focussen op de onderscheidende waarde van jouw organisatie, en op de pijn die je voor jouw kandidaten en opdrachtgevers wil en kan wegnemen. Sepp maakt dit heel concreet door aan te geven dat er drie vragen zijn die je jezelf hierbij moet stellen.
- Wat zijn de behoeften van je doelgroepen (zowel kandidaten als opdrachtgevers)?
- Wat is het karakter van jouw organisatie en welke positie wil jij claimen in de markt?
- Hoe ziet jouw (platform) business model canvas eruit, ook ten opzichte van je huidige business?
Als je dit helder hebt, kun je jouw technologische keuzes hierop afstemmen. Want als jij weet hoe jij je eigen identiteit in het platform wil leggen, weet je ook welk deel van je architectuur je zelf in beheer wil (en moet) hebben en voor welk deel je prima voor standaard-oplossingen kunt kiezen. “Vaak wordt onterecht gedacht dat je een platform in zijn geheel helemaal zelf moet ontwikkelen”, voegt Sepp hieraan toe. “Ik zou adviseren alleen dat deel zelf te ontwikkelen waarop je ook echt iets unieks wil uitdragen als organisatie.”
Online platform: naast of in je organisatie?
Terug naar de hamvraag, speciaal voor degenen die al weten dat ze met een platform aan de slag willen: zet je dat online platform op naast je huidige organisatie of juist dwars door je huidige organisatie heen? Het antwoord is niet zo eenduidig als je misschien hoopt. Sepp: “Dit is in elke situatie anders, want totaal afhankelijk van het karakter van jouw organisatie.”
Beide scenario’s kennen hun uitdagingen, maar Sepp en Wout geven aan dat zij met organisaties momenteel vooral voor de optie kiezen om het platform neer te zetten in de huidige organisatie. “Dat maakt het mogelijk om klein te beginnen, met een klein deel van je customer journey”, aldus Wout. “En terwijl je stap voor stap aan dat platform bouwt, maak je jouw eigen organisatie digitaler, efficiënter en transparanter. Je merkt dus al meteen verbetering.” Martijn voegt daar nog een prachtige afsluiter aan toe: “Zie de legacy binnen jouw organisatie niet als belemmering om te innoveren, maar juist als kracht. Vraag jezelf af: wat heeft mijn organisatie dat een partij die morgen from scratch begint niet heeft? Jij hebt jouw merk, jouw data, het vertrouwen, je mensen. Prachtige elementen die jou relatief eenvoudig een voorsprong kunnen geven.”