Alle blogs
Roel

Roel Tuerlings

Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform

Innoveren & digitaliseren
Marketplaces
Uitzend & flex

Arbeidsbemiddelaar House of Covebo zag een kans: een online platform voor zzp-bemiddeling in de bouw en techniek. Freshheads mag dat platform mee ontwikkelen. Hoe we dat aanpakken? Nou, door géén online platform te bouwen. In dit artikel nemen we je mee in de juiste route van het from scratch opbouwen van dit platform-to-be.

Aanpakkers in het kort

House of Covebo, een familie van negen bedrijven in de arbeidsbemiddeling, merkte dat er steeds meer zzp’ers reageerden op de uitzendklussen die ze hadden openstaan. Vooral in de bouw en techniek zag de arbeidsbemiddelaar in deze zzp’ers een interessante nieuwe doelgroep. Die doelgroep wil House of Covebo nu aan zich binden, met een (online) community die zich specifiek richt op zzp’ers in de bouw en techniek, waar de schaalbaarheid van online en de personal touch van offline perfect samengaan.

Haal je aannames boven

Met dit heldere doel voor ogen klopte House of Covebo bij ons aan. Of wij dat platform met ze wilden ontwikkelen? Een opdracht die helemaal in ons straatje past. We begonnen met twee strategische sessies om het idee van de arbeidsbemiddelaar zo concreet mogelijk te maken. Samen bakenden we de doelgroep, het product en het verdienmodel van het platform zo scherp mogelijk af. Tijd om dat online platform dat zzp’ers en opdrachtgevers koppelt uit de grond te gaan stampen. Zou je denken. Maar in plaats daarvan bouwden we in 6 weken een website waar zzp’ers in de bouw en techniek direct kunnen reageren op openstaande opdrachten: Aanpakkers. Een weloverwogen keuze, want op die manier haalt House of Covebo namelijk meteen al waarde (lees: euro’s en inzichten) binnen, in plaats van eerst maandenlang te bouwen aan zoiets complex als een vraag- en aanbodplatform.

Complexe materie

Een vraag- en aanbodplatform is een complexe omgeving waar alles in balans moet zijn om voldoende matches tot stand te laten komen; de verhouding opdrachtgevers en opdrachtnemers, de platformprincipes ‘transparantie’, ‘vertrouwen’ en ‘gemak’, én de timing. Pas als alles klopt, haken alle radertjes in elkaar en gaan ze draaien. Maar voordat we al deze radertjes voor House of Covebo zorgvuldig in stelling gaan brengen, willen wij weten: zoeken zzp’ers dit?

Waarom deze aanvliegroute?

Oké, de korte verklaring voor onze gekozen aanvliegroute is dus dat we er op deze manier voor zorgen dat House of Covebo direct al kapitaliseert op hun idee: binnen 6 weken waren ze live, en wisten ze de nieuw doelgroep van zzp’ers aan zich te binden. Die snelheid is allesbepalend bij een dienst die nog niet bestaat, en die elk moment ook door een andere partij gelanceerd kan worden. Maar er is ook een uitgebreidere verklaring. Het gaat hier om het aanboren van een nieuwe doelgroep met een nieuw idee, een platform dat nog niet bestaat. “Met zoveel onbekende factoren loop je tegen veel aannames aan”, legt Roel Tuerlings uit, designer bij Freshheads. “Bijvoorbeeld de aanname dat zzp’ers in de bouw en techniek op zo’n platform zitten te wachten. Alle aannames, en zeker de fundamentele, zijn een mogelijk risico. Daarom is het belangrijk om die aannames te valideren voordat je er jouw hele nieuwe business op baseert.” En dat deden Freshheads en House of Covebo; ze maakten alle aannames inzichtelijk. Roel: “We wisten dat de grootste onzekerheid ‘m zat in de doelgroep van zzp’ers. Gaan zij daadwerkelijk een online platform gebruiken om klussen op te regelen? Deze onzekerheid wilden we zo snel mogelijk uitsluiten.”

Tip! 💡

Uit ervaring met het ontwikkelen van vraag- en aanbodplatformen weten wij: je loopt altijd het risico dat gebruikers het gaan omzeilen. Want waarom zou je een platform gebruiken als vraag en aanbod elkaar ook gratis, zonder tussenkomst van het platform, kunnen vinden? De toegevoegde waarde van een platform moet zo groot zijn dat gebruikers bereid zijn te betalen voor de transactie. Om dat te bereiken, moet je de belangrijkste taken en behoeften van je gebruikers weten. Per doelgroep breng je deze in kaart met een Value Proposition Canvas, en definieer je hoe jouw online platform daarop aansluit.

Geen online platform bouwen

En dus bouwden we in zes weken een website waar zzp’ers specifiek worden aangesproken en waar zij zich welkom voelen. In plaats van dat ze door allerlei losse websites moeten scrollen, op zoek naar een klus die voor hen interessant kan zijn, vinden zijn alle zzp-klussen nu gebundeld op één plek. Net als op een vraag- en aanbodplatform zoeken zzp’ers er eenvoudig door een groot aanbod van klussen. Alleen is er geen automatische matching met een opdrachtgever. In plaats daarvan vullen zzp’ers een formulier in als ze een interessante klus zien. Het ingevulde formulier bevat aanknopingspunten waar recruiters op kunnen doorvragen tijdens een persoonlijk gesprek, om zo tot de beste match te komen.

Door deze opzet haalde House of Covebo meteen leads binnen in hun groeimarkt. Perfect om te valideren of zzp’ers interesse hebben in een dergelijk platform. Roel: “Een maand ná livegang konden we op basis van data concluderen: hier ligt een businesskans.” Met alle inzichten die we ‘in het wild’ opdoen, bouwen we de website feature voor feature uit tot succesvol vraag- en aanbodplatform.

Ook een idee voor een online platform?

Leuk zo’n voorbeeld van House of Covebo. Maar elk idee voor een online platform kent zijn eigen aanvliegroute. Gelukkig is de manier om tot die route te komen wel vaak hetzelfde. In de basis komt het hierop neer: pak je ambitie en doelen erbij, en baken vanuit daar je beoogde doelgroep, het product (je online platform dus), en je verdienmodel zo ver mogelijk af. Gaandeweg dat proces doe je veel aannames, dat is logisch. Noteer alle aannames die je doet. Vervolgens is het zaak die aannames stuk voor stuk te valideren, waarbij je de meest risicovolle of impactvolle als eerste aanpakt. Je valideert die aanname met een zo klein mogelijke oplossing die jou het antwoord geeft op de vraag: klopt deze aanname of niet? Dit test je het meest doeltreffend in het wild, dus aarzel niet om je MVP (minimum viable product) live te zetten en bij te houden hoe je doelgroep erop reageert.

Heb je hierover vragen? Of wil je samen met onze experts op zoek naar de juiste aanvliegroute voor jouw platform? Laat het weten. Happy to help!