Alle blogs
Afbeelding van Isa
Isa Romeijn

Geplaatst op 22 mei 2024

De 5 mythen over online platformen

In de afgelopen twintig jaar hebben wij heel wat online platformen ontwikkeld voor de meest uiteenlopende branches en niches. Denk aan Werkspot, een van Nederlands eerste vraag- en aanbodplatformen. Maar ook YoungOnes en het recent gelanceerde Madopt, gericht op het verduurzamen van de bouw. Regelmatig horen wij dezelfde vooroordelen over platformen. Hoog tijd om de belangrijkste voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen!

Mythe 1: Een platform (laten) ontwikkelen duurt lang

Dit is verleden tijd. Samen met House of Covebo bouwden we namelijk in slechts 6 weken de eerste versie van online marktplaats Aanpakkers.nl! En zelfs met zo’n eerste versie, die voorziet in de belangrijkste functionaliteiten, genereert House of Covebo al inkomsten door de binnenkomende leads. Het platform zet hiermee de nieuwe standaard voor zzp-bemiddeling in de bouw en techniek. Bovendien verzamelt House of Covebo meteen waardevolle inzichten voor verdere ontwikkeling van het platform en werkt ze daarmee aan een sterk merk.

Mythe 2: De markt is te verzadigd om nog een nieuw platform op te zetten

Je zou kunnen denken dat het geen zin meer heeft om zelf nog een platform voor jouw markt te ontwikkelen, omdat er al meerdere grote platformen actief zijn. Maar ook dit kunnen we voor je ontkrachten. We zien dat grote spelers langzaam hun marktaandeel verliezen, omdat kleinere, niche-gerichte platformen hun doelgroep beter begrijpen en effectiever bereiken. En een bijkomend voordeel is dat - door deze grote platformen - mensen inmiddels wel bekend zijn met het gebruik ervan en het principe snappen. Scheelt jou weer een deel uitleg en validatie. Laat je dus niet misleiden door deze grote spelers, want zij creëren juist ruimte voor nieuwe platformen.

Ook vanwege marktontwikkelingen ontstaan er telkens kansen voor nieuwe platformen. Kijk bijvoorbeeld naar verduurzaming. Nu helemaal hot and happening. Platformen bieden hier enorme kansen. Onze klant Madopt spotte een kans en besloot samen met ons een circulaire bouwmarktplaats te ontwikkelen die bijdraagt aan de verduurzaming van de bouw in Nederland.

Mythe 3: Een platform laten ontwikkelen kost veel geld

Ja, natuurlijk kost een platform ontwikkelen geld. Maar het levert ook geld op. Vaak wordt vergeten om de uitgaven van een platform in relatie te zetten tot de businesswaarde die het voor de organisatie oplevert. Een platform draagt tenslotte bij aan de groei van jouw organisatie. Want als de kosten voor het platform groeien, dan groeit jouw bedrijf en succes daarin mee. Dit is áltijd het uitgangspunt. Zo ook voor onze klant Appjection, een bedrijf dat onterechte parkeer- en verkeersboetes aanvecht. De mijn-omgeving die we samen bouwden heeft geresulteerd in een gestroomlijnder proces en een hogere klanttevredenheid, waardoor er meer boetes worden verwerkt en ingediend. Zonder het platform hadden ze niet zoveel boetes als nu kunnen behandelen, wat hen uiteindelijk veel extra inkomsten heeft opgeleverd.

Niet voor niets starten wij een samenwerking altijd met het in kaart brengen van de potentie van jouw platform(-idee) en de businesscase die daarbij hoort. Zodat alles wat je toevoegt aan je platform uiteindelijk meer business waarde creëert voor jouw organisatie. Hoe we dit voor één van de succesvolste platformen van Nederland deden, lees je in de case over Young Ones.

Mythe 4: Voor een platform heb je grote volumes vraag en aanbod nodig

Deze horen we misschien wel het meest, maar hij klopt niet. Platformen kunnen juist heel waardevol en disruptief zijn in nichemarkten waar de volumes van nature kleiner zijn. Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met Vriens Archeo Flex voor het platform Erfgoed Werkt.nl, dat specialisten in de erfgoedbranche eenvoudig koppelt aan zzp-klussen. Dit is super niche en de aantallen zijn niet enorm. Waarom het toch werkt? Omdat Vriens haar nichemarkt door en door kent. Ze begrijpt exact welke behoeften de doelgroepen hebben en hoe ze deze het beste bereikt. Daarom zijn de activatiekosten en operationele kosten hier veel lager dan voor het bereiken van grote, meer verzadigde markten. Bovendien kan je organisatie door middel van een platform gemakkelijker een community opbouwen met kandidaten en klanten, waardoor de activatiekosten nog lager worden. Door een community te bouwen, bouw je langdurige relaties op en keren mensen terug bij jouw organisatie. En dan zijn grote volumes helemaal niet noodzakelijk.

>> Lees hier meer over Erfgoedwerkt in ons blog.

Mythe 5: Je hele IT-landschap moet op de schop als je een platform ontwikkelt

Dat hoeft niet. Je kunt ook aanpassingen doen binnen je huidige IT-landschap. Samen inventariseren we welke systemen en/of softwareoplossingen nodig zijn om tot een platform te komen. Meestal zijn er mogelijkheden voor standaardoplossingen, waar je de gebruikersomgeving tegenaan bouwt. Het platform dient dan als ‘stekker’ die bestaande systemen aan elkaar koppelt en de belangrijkste data- en waardestromen inzichtelijk zijn. Dat maakt je organisatie wendbaar omdat je makkelijk en snel kunt inspelen op marktontwikkelingen. Het platform voor Compagnon koppelden we bijvoorbeeld met haar bestaande ATS, website en administratiepakket. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je hele IT-landschap op de schop moet als je een platform wil ontwikkelen. Als organisatie kies je zelf jouw strategie om een platform te ontwikkelen. Lees hier meer over de verschillende strategieën: build, belong of buy.

De auteur

Afbeelding van Isa

Isa Romeijn

Mijn naam is Isa Romeijn en ik werk als communicatiespecialist bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform
18 apr 2024 - Roel Tuerlings

Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform

Arbeidsbemiddelaar House of Covebo zag een kans: een online platform voor zzp-bemiddeling in de bouw en techniek. In dit artikel nemen we je mee in de juiste route van het from scratch opbouwen van dit platform-to-be.
Standby Zorg: stapsgewijs naar een zzp-platform
03 mei 2024 - Jordy Lissenburg

Standby Zorg: stapsgewijs naar een zzp-platform

Standby Zorg weet zzp-zorgverleners als geen ander te koppelen aan mensen met een zorgvraag. Offline. Maar hoe zet je dan de stap naar een online platform dat die twee doelgroepen zonder tussenpersoon aan elkaar koppelt? Dat lees je in dit artikel.
Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?
19 mrt 2024 - Sepp Haans

Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?

Wij onderscheiden 3 strategieën om van start te gaan met een online platform: build, belong of buy. In dit artikel legt Sepp uit wat het verschil is en wanneer je voor welke strategie moet kiezen.
Jouw aanpak voor een eigen platform

Jouw aanpak voor een eigen platform

Sepp denkt graag met je mee.